onsdag 8 mars 2006

Var förs det offentliga samtalet idag?

 Diskussions- och chatt-forum på internet liksom mailing-listor har blivit vanliga på senare år.

Ungdomar tycker om den snabbare formen av kommunikation i realtid som chatten innebär.
Intressegrupper av olika slag håller sig gärna med en mailinglista där man kan utbyta erfarenheter och information med likasinnade.

Det senaste tillskottet till kommunikation på internet är bloggen, en slags dagbok på internet varigenom politiker, företag, privatpersoner kan kommunicera med en större publik.

Internet erbjuder på gott och ont snabbare och lättillgängligare redskap för ett större antal personer att ta del i och medverka i det offentliga samtalet. Böcker, artiklar och insändare i tidningar är med nödvändighet kvantitativt begränsade, och redaktörerna måste kraftigt sovra bland det material man får in. Kvalitet prioriteras framför kvantitet med risk att många intressanta tankar aldrig kommer en större publik till del. Redaktörerna som styr över vad som publiceras har en stor makt att styra det offentliga samtalet. Pressen brukar därför iblann kallas "den tredje statsmakten" (vid sidan av riksdag och regering).

Internet å andra sidan har inga kvantitativa begränsningar, och makten över vad som publiceras är inte lagd på några få. Där finns istället risken för brist på överblick och att det verkligen läsvärda drunknar i en massa ovederhäftigt och okonstruktivt material. Om man vill bli läst av en större publik, så krävs även på internet att man skriver något som som väcker intresse. Vad hjälper det om ens texter ligger på nätet om ingen läser dem?

Det fria ordet är långtifrån okontroversiellt. Då och då uppstår i organisationer och företag munkavle-debatter. Företagsledningen anklagas för att lägga munkavle på medarbetare som yttrar sig om olika förhållanden på arbetsplatsen. Ibland kan det krävas stort kurage av enskilda anställda att yttra sig om missförhållanden med risk att bli ansedd som en obekväm person av arbetsledningen och förpassad ut i kylan. Samtidigt måste ledare för företag och organisationer ha både rätt och skyldighet att kräva lojalitet av medarbetarna när det gäller att främja verksamhetens grundläggande målsättning och syfte. Ingen medarbetare kan i längden kräva att få vara och verka inom en organisation om man inte är lojal med dess grundläggande värderingar och mål. Det kan ställa stora krav på en chefs ledarskapsförmåga att hävda organisationens intresse gentemot olojala medarbetare. Just nu har vi en sådan munkavle-debatt i Katolska kyrkan i Sverige apropå initiativet Katolsk vision.

Människor kan tycka olika angående hur "högt i tak" det skall vara inom en organisation eller i en publikation. Hur högt i tak får det vara i Katolska kyrkan i Sverige? Vad får man säga och vad får man inte säga? I den tidigare tabloid-formen av Katolskt Magasin var det ganska högt i tak, det var en livlig debatt och många åsikter fick komma till tals. En del tyckte detta var bra, andra tyckte att det blev alltför stort utrymme för kontroversiella tankar.

Det är viktigt att den fria debatten får fortgå. Människor tänker ändå vad de tänker, och det måste finnas ventiler där det kommer fram. Det är inte så att man vänjer folk av med att tänka det de tänker genom att inte släppa fram deras åsikter i media. Det öppna samtalet rensar luften och är mentalhygieniskt välgörande. En del inom Katolska kyrkan tycks resonera som så att det är "farligt" att släppa fram vissa åsikter. Jag vet inte om det är för att de tror att det skulle få de redan trogna på fall eller att det skulle missgynna evangeliets sak på annat sätt. Detta resonemang bygger i så fall på en bristande tillit till trons kraft och att människor måste manipuleras till att tro det de tror. En tro som bygger på manipulation och inte på ett fritt och existentiellt ställningstagande är inte hållbar i längden. Evangeliet har en egen livskraft att tränga igenom, det gangnas av människors öppna vittnesbörd av hur de kommit till tro, inte av att hindra en fri debatt.

I Sverige har vi inte så många katolska media där det offentliga samtalet kan föras. Signum når ut till en begränsad intellektuell skara men läses och uppskattas som jag förstår av många personer i det intellektuella Sverige också utanför katolikernas krets. Signum bidrar till att katolskt tänkande får en röst i det offentliga samtalet i Sverige. Till detta bidrar också enskilda katolska debattörer som syns i allmäna media. Inte minst biskop Anders själv är en offentlig person som ger Katolska kyrkan ett ansikte.

Katolskt Magasin har huvud-fokus på okontroversiella reportage och neutralt informerande innehåll.

Webb-portalen Katolskt Fönster har i många år erbjudit ett forum för sådan fri debatt. Den har legat som en outnyttjad resurs. Jag har funderat på om det beror på att folk inte hittat dit, eller på att intresset av öppen debatt faktiskt inte är så stort inom katolska kyrkan.

När Katolsk Vision kom med sitt manifest startade man också ett webbforum. Problemet med Katolsk Visions webb-forum som allmänt katolskt dialogtorg är att Katolsk vision representerar ett specifikt manifest med krav på långtgående förändringar i kyrkan i en viss riktning som bara några få ställer upp på. Idén med en öppen debatt var fin, men deras anspråk att genom manifestets ståndpunkter tro sig representera en slags tyst majoritet i kyrkan går nog inte hem.

Sista tiden har jag fått propåer från flera håll om behovet av ett öppen katolsk dialogplats på internet. Eftersom en sådan redan fanns i drift beslöt jag mig för att rusta upp detta forum och gick ut med ett inbjudningsbrev till ett antal personer som kunde tänkas vara intresserade av detta. Resultatet har blivit Isidor Katolskt Forum, första utskicket med inbjudningsbrev resulterade i att ett 40-tal personer registrerade sig, och min intention är att fortsätta att göra reklam och inbjuda människor från alla andliga och ideologiska läger att använda forumet som en plats för ett offentligt samtal om katolsk tro och katolska kyrkan.

Debattreglerna är enkla: En god umgängesmoral, förtal av enskilda personer är inte tillåtet, inte heller privata gräl som saknar intresse för en större publik. Anonymitet uppmuntras ej, det förutsätts att de som deltar i debatten presenterar sig  med namn. De offentliga diskussionerna kan läsas av alla, men för att skriva krävs att man registrerar sig och loggar in. Det finns en moderator som förbehåller sig rätten att ta bort sådant som strider mot debattreglerna.

Isidor Katolskt Forum ägs av Isidor Nätverk och Data. Grundtanken med forumet är att det skall vara fri debatt där varje debattdeltagare själv ansvarar för de åsikter han/hon framför, åsikterna delas inte nödvändigtvis av Isidor Nätverk och Data. Att vaka över "den sanna katolska och apostoliska tron" är biskopens sak, inte en angelägenhet för Isidor Nätverk och Data.

Förhoppningen är dock att det öppna samtalet skall leda till att förståelsen för katolsk tro skall öka och att fler människor kan ta emot Jesus i sina liv.

Inga kommentarer: