söndag 6 april 2008

Vem är en rätt kristen?

 Likt fariseerna finns det många kristna som svartsjukt vakar över att deras medmänniskor som också kallar sig kristna tänker rätt (eller tänker som dom?). Vissa grupper betonar liturgin och alla Katolska kyrkans traditioner och bruk och är starkt skeptiska till andra kristna som inte rakt av accepterar alla regler in i minsta detalj. Andra som betonar bibeltroheten och hjärtats tro är skeptiska till Katolska kyrkans traditionalism och kritiserar alla som är positiva till ekumenik med Katolska kyrkan för att gå i "Roms ledband".

Vem är egentligen en riktig kristen? Kyrkan är ett mysterium, det är inte så lätt att se var dess gränser går. Den som inte är emot oss är för oss, sade Jesus vid något tillfälle till sina lärjungar. Dopet som är medlemsgrundande innefattar alla kristna som är döpta i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn.

Av en slump hittade jag i min bokhylla en bok med texter från början på 1990-talet. Där hade jag strukit för bl.a. följande:

"Det kan hända att någon oavbrutet deltar i kyrkliga föreningsaktiviteter och ändå inte alls är kristen. Det kan också hända att någon enbart lever av ordet och sakramenten och utövar den från tron kommande kärleken utan att någonsin ha visat sig i någon kyrklig rådsförsamling eller styrelse, utan att någonsin ha befattat sig med kyrkopolitiska nymodigheter, utan att ha deltagit och röstat i synoder - och ändå är denna person en sann kristen. Vi behöver inte en mänskligare utan en mer gudomlig kyrka, ty bara då blir den i verklig mening mänsklig. Och därför måste allt det i kyrkan som människor skapat förstås utifrån sin rent tjänande karaktär och träda tillbaka för det som är det egentliga och viktiga."

Vem tror ni har skrivit detta? Just det. Kardinal Joseph Ratzinger, då ledare för troskongregationen, nu påven Benedikt XVI. Boken heter Kallad till gemenskapmed undertiteln Att förstå kyrkan idag, och utgavs på bokförlaget Catholica 1997.

Ratzinger är en av mina favorit-teologer, och han har skrivit fler böcker, både innan han blev påve, och även efter det. T.ex. boken På väg till Jesus Kristus, teologiska texter som kom ut 2006, också på bokförlaget Catholica.

Inga kommentarer: