söndag 25 februari 2007

Biskop Anders Arborelius och Pingst-ledaren Sten Gunnar Hedin visar prov på ledarskap inom svensk kristenhet

 Nu har de gjort det igen: Förut var det Jesus-manifestet som fokuserade på samfundsöverskridande samstämmighet i kristologin, nu skriver Biskop Anders Arborelius och Pingst-ledaren Sten-Gunnar Hedin en gemensam artikel i DN där man fokuserar på livets etik och den viktiga abortfrågan. Man vågar sig även på att gå in på politikens område och kritiserar socialministerns uppbackning av lagförslaget att låta utländska kvinnor komma till Sverige och göra abort. Man säger t.o.m att man kan tvingas uppmana kristna väljare att inte rösta på KD i valet 2010 om lagförslaget går i uppfyllelse. Man skriver:

"Som kristna är vi djupt bekymrade över den aggressivitet som alltid kommer i dagen när man vågar hävda att ett mänskligt foster skulle ha någon form av skyddsvärde. Det verkar som om många hade glömt att vi alla har varit ett foster en gång! Vi efterlyser en djuplodande och förutsättningslös dialog om dessa frågor."

Författarna hävdar att det finns en konsensuskultur som ofta gör oss kollektivt blinda. Som tidigare exempel nämner man tvångssteriliseringarna under 40-talet. Det är en ödets ironi att just en polsk-svensk journalist, Matzej Zaremba uppmärksammade den frågan. Nu står åter Polen i centrum då man säger sig vilja "hjälpa" polska kvinnor undan den stränga polska abortlagen.

I allmänhet skall ju kyrkoledare inte gå in och ta direkt ställning i politiska frågor, men när för hela mänskligheten viktiga livs-etiska frågor står på spel får man givetvis inte dra sig för detta heller. Abortfrågan är en sådan fråga. Abort kan aldrig vara något o-kontroversiellt, det är och förblir en nödlösning och många politikers och journalisters försök att göra abortfrågan till en icke-fråga i Sverige kräver att det finns röster som försvarar livet. Om inte kyrkorna skulle göra det, vem skulle då göra det?

Biskop Andrs Arborelius och Sten-Gunnar Hedin visar genom sina initiativ prov på ledarskap i den svenska kristenheten. Jag tror många kristna ur alla läger uppskattar detta.

Läs DN-artikeln.

Inga kommentarer: