söndag 27 maj 2007

Sidas kritik mot Caritas Sverige logisk

 Sida meddelar i ett pressmeddelande från 24 maj att de revisioner som nu är slutförda visar på stora brister i Caritas Sveriges hantering av medel och redovisning av verksamheten. Man konstaterar att Caritas Sverige haft en mycket svag ledning och bristfällig styrning och internkontroll i sin organisation.

 

Egeninsatser insamlade utomlands

Sida är också kritisk till det sätt på vilket egeninsatsmedel samlats in, där utländska medel via den s.k. PLA-fonden via stiftet använts som egeninsats. Det sägs i ett PM att Sida visserligen inte har för avsikt att återkräva medel på grund av detta då egeninsatserna formellt kommer från svensk källa (stiftet), även om de insamlats utomlands, men man säger mycket tydligt att i fortsättningen kommer Sida inte att acceptera egeninsatser som samlats in utomlands och enbart slussas via en svensk aktör.

Det är välkommet att Sida nu sätter ner foten och ger ett klart besked i denna fråga. Om man hade velat hade man kunnat göra detta långt tidigare. Det har länge funnits en medvetenhet inom Caritas Sverige att detta att utnyttja utländska medel som egeninsatser kan vara en problematisk sak som strider mot andan i folkrörelsebidraget. Redan Pehr Thorell informerade på den tid han var generalsekreterare ansvariga inom Sida om att PLA-fonden användes på detta sätt. Motiveringen till att fortsätta att använda PLA-fonden skulle kunna vara att man kan se de många invandrade katolikernas engagemang för projekt i sina olika hemländer som folkrörelsedelen i det hela, att beslutet att använda PLA-fondens medel för utlandsprojekt istället för till inhemska ändamål ändå är en prioritering som gjorts på hemmaplan och att man via de projekt man fått igång via PLA-fonden kunnat uträtta mycket gott.

 

Mellanösternprojekten och polisanmälan mot den f.d. Caritasanställde

I revisionsrapporten tas upp redovisningen av Mellanöstern-projekten och ett konto i Byblos bank som den f.d. Caritas-anställde hade behörighet att administrera. I en revision av detta gjord av Öhrlings Pricewaterhouse Coopers bedömer man att pengarna på Bybloskontot inte kan anses ha varit Caritas Sveriges, utan redovisningsmedel tillkommande de olika mottagarorganisationerna. Sida delar inte den bedömningen utan menar att detta konto också skall redovisas till Caritas Sverige.

Sida tar upp ett antal utstående frågor där klarhet inte föreligger i redovisningen och som skulle kunna tyda på brott om dessa frågor inte får tillfredsställande svar. Dessa redovisas i promemorian från SIDA i anslutning till pressmeddelandet. Processen följer sin egen inneboende logik: De utstående frågor som inte fått svar är sådant som borde ha utretts internt inom Caritas Sverige i dialog med den f.d. Caritasanställde i samband med processen att färdigställa slutrapporterna från mellanösternprojekten. Det sannolika är att alla frågorna då skulle ha utretts på ett tillfredsställande sätt. Nu valde man istället att avbryta allt samarbete med honom, och anklaga honom för brott.

Man kunde ha väntat sig att Sida under sin revision skulle ha granskat processen mera ingående och kräva att få ha kontakt med den aktuella fältarbetaren. Så skedde nu inte, och helt logiskt kvarstår de utstående frågorna som nu slutgiltigt får utredas i den rättsliga process som handläggs av Ekobrottsmyndigheten. Där kommer den f.d. Caritas-anställde äntligen att höras så att frågorna kan redas ut. Jag känner det dock pinsamt å Katolska kyrkans vägnar att vi tar samhällets resurser genom Ekobrottsmyndigheten i anspråk för att reda ut saker som borde vara avklarade för länge sedan om Caritas Sverige hade haft en ordentlig styrning och internkontroll i sin verksamhet.

Även Sida har ju fått lägga ner mycket arbete på denna historia, men förhoppningsvis kan också något positivt komma ur detta, eftersom det inneburit en läro-process också för Sida vilket man påpekar i den publicerade promemorian.

Inga kommentarer: