tisdag 15 maj 2007

Tre sorts reaktioner på den nya ekumeniken

 Den nya ekumenik som Ulf Ekman gjort sig till tolk för i en artikel i SvD centrerar på Kyrkans trosbekännelse och  går på tvärs med tidigare traditionella gränsdragningar i det kristna landskapet. I denna ekumenik samlas Katolska kyrkan, delar av Pingströrelsen och andra frikyrkor och högkyrkliga och karismatiska grupper inom Svenska kyrkan som vill slå vakt om "KLASSISK KRISTEN TRO" (detta begrepp som uppfattas så självklart av många, men problematiskt av andra).

MÅNGA GLÄDS ÅT DENNA NYA ÖPPNING för ekumeniken, men det finns OCKSÅ KRITISKA REAKTIONER. I debatten som uppstått efter Ulf Ekmans artikel urskiljer jag i princip TRE TYPER AV KRITIK:

Från katolskt håll: Ekumenik är i princip bra, men man bör förhålla sig skeptisk till så här snabba omsvängningar. Låt oss vara avvaktande och se om detta är något på ytan, eller om det verkligen är en omprövning som GÅR PÅ DJUPET. Exempel på denna hållning: Per Beskow.

Från frikyrkligt håll: Många företrädare från det mest entusiastiska frikyrkofolket har svårt att smälta denna omorientering mot Rom. Man vill gärna fortsätta att på ett eller annat sätt se Katolska kyrkan som "den stora skökan". Argumenten från denna grupp är svaga och bygger mycket på känslomässiga SVÅRIGHETER ATT ÖVERGE GAMLA FAVORITIDÉER. Exempel: Flera insändare i tidningen Världen idag.

Från "liberalteologiskt" håll: Man ser det som ett HOT OM DESSA NYA EKUMENISKA KONSTELLATIONER BLIR FÖR TONGIVANDE, eftersom det försvårar kyrkans  förändring i den riktning som dessa grupper vill, t.ex. mot en tillåtande syn på aborter, mot att äktenskapet öppnas för samkönade par. Exempel: Helle KleinLars Ingelstam.

Dagens chefsredaktör Elisabeth Sandlund kommenterar Ingelstams artikel i Sändaren:

Om Ulf Ekman kan man ha många åsikter. Men ett är säkert, Ingelstam gör det lätt för sig. Och det verkar som om den sjuka som hittills mest grasserat i Svenska kyrkan och som yttrar sig som en svårartad allergichock varje gång orden ?klassisk kristen tro? nämns, har spritt sig även till Svenska Missionskyrkan.

Inga kommentarer: