fredag 20 juli 2007

Viktigt att offer för sexuella övergrepp får upprättelse

 Katolske biskopen Anders Arborelius går i en annons publicerad i Göterborgs-Posten och Dagen ut med en ursäkt för sexuella övergrepp gjorda av en katolsk präst i Göteborgs-trakten på 50-talet. Den utsatta personen anmälde det hela till stiftet år 2005, och en utredning, så grundlig som är möjligt efter så många år, har gjorts. Den utsatta personen vill vara anonym och personen vill inte heller att förövarens identitet skall röjas. Stiftet går ut med denna offentliga ursäkt i samförstånd med den utsatta personen.

Förekomsten av sexuella övergrepp på barn har uppmärksammats alltmer under senare år, och det står klart att det är ett mycket större problem än man tidigare ville tro. Inte sällan får man höra berättelser från personer som söker psykiatrisk hjälp i vuxen ålder om övergrepp från nära anhöriga eller vänner till familjen under barndomen. Detta är ett problem som rör hela samhället och ingalunda är unikt för Katolska kyrkan. Att problemet uppmärksammats inom Katolska kyrkan beror på de utredningar som gjorts i USA och Irland, där särskilda rapporter tagits fram för att kartlägga problemets omfattning, och man har även tagit fram handlingsplaner för ett bra förebyggande arbete. (Se min tidigare blogg Katolska Kyrkan måste städa framför egen dörr.)

Ett förebyggande arbete finns också i Stockholms katolska stift där en handlingsplan tagits fram, och just nu pågår ett utbildningsarbete av all personal i stiftet och stiftets församlingar som diakon Björn Håkonsson ansvarar för. Det är knappast förvånande att vi även i Katolska kyrkan i Sverige nu får indikationer på att problemet finns också hos oss. Snarast vore det konstigt om vi vore förskonade från det som förekommer överallt annars i samhället och världen.

Det är ett viktigt led både i det förebyggande arbetet och för att hjälpa offren att gå vidare och bearbeta sitt trauma att dessa problem inte sopas under mattan och att en klart uttalad ursäkt ges. Inte sällan blir offren själva anklagade för det inträffade medan förövarna får gå fria, som i exemplet "Karin" som står att läsa om i tidningen Dagen idag.

Det finns hela tiden en benägenhet att i samhället förneka dessa problem, och säga att det berör inte oss. Göteborgs-Posten skriver i sin ledare att det är Katolska kyrkans specifika problem genom celibatstvång bland prästerna. Man kan tycka vad man vill om att prästämbetet är förbehållet män i Katolska kyrkan och prästernas celibatstvång, men det finns inga vetenskapliga belägg för att detta i sig är en orsak till att sexuella övergrepp på barn sker. Katolska kyrkan har gått i spetsen och noggrant utrett hur problembilden ser ut, t.ex. genom John Jay-rapporten från USA, men om man skulle titta på problemet är det sannolikt att det är mint lika vanligt förekommande i andra miljöer. Många övergrepp sker inom familjens ram där förövarna är gifta män.

Det finns nu ett ökande krav på att personer som skall arbeta med barn skall uppvisa intyg ur brottsregistret på att man inte begått pedofilibrott, och det kan vara en del i ett rutinmässigt förebyggande arbete, men det är farligt att sätta all sin trygghet till sådana kontroller. Det kan också leda till häxjakts-stämningar. Provocerande nog har de flesta övergrepp gjorts och kommer att göras av personer som av omgivningen bedömts som mycket trevliga och oförvitliga och som inte tidigare funnits i brottsregistret.

Fler länkar: Nyhetsnotis DN  Nyhetsnotis SvD

Inga kommentarer: