tisdag 17 april 2007

Svenska kyrkan splittrad i äktenskapsfrågan

 Efter ärkebiskop Wejryds försiktiga hållning där han refererar till den kristna traditionen börjar nu Svenska kyrkans biskopar markera sina ställningstaganden i äktenskapsfrågan. Biskopen i Linköping Martin Lind bejakar i ett debattinlägg i DN enmans-utredaredningens förslag till könsneutrala äktenskap. Han är övertygad om att det inte finns några teologiska hinder, han skriver: "Kan kyrkan välsigna partnerskap, kan kyrkan också kalla partnerskap äktenskap".

Katolske biskopen Anders Arborelius menar att utredningens förslag helt utgår från de vuxnas behov, och det finns inget barnperspektiv. Han kommenterar utredningens förslag på Katolska stiftets hemsida.

Katolska kyrkans syn i denna fråga har sin grund i en lång teologisk reflektion genom århundradena, ett synsätt som är starkt förankrat i kristenheten också utanför Katolska kyrkan. Det är tråkigt att Svenska kyrkan vacklar i denna fråga,  jag tror man gör en björntjänst åt mänskligheten och det svenska samhället genom att inte hålla fast vid den kristna traditionen här. Om det sekulariserade samhället väljer att gå en annan väg och ändra definitionen av äktenskap, så är det desto viktigare att kyrkorna står fast och försvarar äktenskapet när ingen annan vill göra det.

Relationerna och stabiliteten i familjen utgör en grundval för frihet, trygghet och solidaritet i samhället. Att att ge en tydlig institutionell karaktär åt äktenskapet och bevara dess exklusivitet som en förening mellan man och kvinna med barnets trygghet och familjens stabilitet i centrum är något som samhället bör fortsätta att göra. Jag tror att alla personer i samhället gagnas av av att äktenskapet bevaras på detta sätt, även homosexuella personer har ju kommit till inom ramen för en familjerelation, de har en mor och en far.

Det har inget med jämlikhet och likaberättigande att göra att inte alla personer kan ingå äktenskap med varandra. Två personer av samma kön kan inte ingå äktenskap med varandra på samma sätt som två personer som är nära släktingar inte kan ingå äktenskap med varandra.

Inga kommentarer: