måndag 7 september 2009

Vadstena samlar Sveriges katolskt kristna

 

I helgen var jag i Vadstena. Lördag den 5 september samlades Sveriges katoliker till stiftsvallfärd som brukar hållas vartannat år. Enligt Världen idag var det drygt 3000 deltagare. Samtidigt firade Sveriges unga Katoliker 75-årsjubileum genom ett möte som varade 4-6 september. Som Signumbloggen skriver är Vadstena en viktig samlingspunkt för det katolska Sverige: "Slottet i Vadstena, en påtaglig symbol för Vasakungarnas makt och delvis byggt med material från Birgittasystrarnas kloster, har under de senaste decennierna fungerat som plats för en rad stora katolska evenemang, såsom påvebesök, stiftssynod, Birgittajubileum och stiftetsvallfärder. Fast minst lika viktiga som slottet och Blåkyrkan är förstås ortens bägge nu aktiva klostergemenskaper. Birgittasystrarnas kloster och deras gästhem i stadens mitt, liksom Mariadöttrarnas kloster med gästhem i det närbelägna Omberg spelar  en ovärderlig roll i sammanhanget. Systrarna med sina karaktäristiska ordensdräkter fanns också talrikt företrädda i vimlet i helgens katolska folkfest." Vadstena är Sveriges viktigaste pilgrimsort, där finns den heliga Birgittas skrin i Blåkyrkan, Birgitta som är världens mest kända svenska person och ett av Europas skyddshelgon, en kraftfull kvinna som inte drog sig för att förmana både påve och furstar.  Ingen plats kunde vara lämpligare att samlas på och be för Sverige.

 Själv var jag där med en grupp funktionärer från KKS (Katolsk karismatisk förnyelse i Sverige). Olika organisationer och grupper i Katolska kyrkan hade möjlighet att presentera sig och blev erbjudna ett bord i en av de stora salarna i Vadstena slott. KKS bord var välbesökt och bl.a. sålde vi ICCRS´s presentations-DVD om Karismatiska förnyelsen, en video på 30 minuter som finns på olika språk som beskriver hur Karismatiska förnyelsen började, vad påvarna sagt om förnyelsen, samt ICCRS roll som samordnare av förnyelsen på det internationella planet (finns i KKS webbutik). Genom vår hemsida kommer KKS i kontakt med många invandrare som varit med i karismatisk förnyelse i sina hemländer och som nu letar efter liknande grupper i Sverige. Vi är glada när vi kan hänvisa till de bönegrupper och evenemang vi erbjuder. Flera kom fram till vårt bord och uttryckte sin glädje att ha kunna knyta kontakt med förnyelsen i Sverige.


  KKS ordförande, diakon Pancho Chin A Loi med en grupp ungdomar framför KKS informationsbord

 Ett tecken på det ökade ekumeniska intresset för Katolska kyrkan är att båda de kristna dagstidningarna Dagen och Världen idag rapporterade om händelsen. Dagen var även på plats och hade ett informationsbord tillsammans med de övriga grupperna och organisationerna.

SUK, Sveriges Unga Katoliker, hade ett tredagarsmöte där man firade organisationens 75-årsjubileum. Det var workshops, fotboll och femkamp samt givetvis mässa och bön. Ungdomarna deltog i den stora vallfartsmässan på borggården på lördagen, man hade olika workshops, t.ex.  om etik och moralfrågor och Pancho Chin A Loi ledde en uppskattad workshop om lovsång.  På fredagkvällen var det stor fest med olika artister, bl.a. Daniel Saucedo som är katolik och gärna ställde upp att efter förfrågan komma till mötet. Tidigare SUK-ordförande genom åren var inbjudna och man bjöd på födelsedagstårta och ett praktfullt fyrverkeri. Ett mindre lyckat inslag i programmet var ståuppkomikern Erik Löwnthal som drog en del ganska vulgära sexuella skämt som egentligen borde vara opassande  även för en normal krog-pulik och som definitivt var opassande i denna katolska miljö med närvaro av biskopen och ordenssystrar och ungdomar som söker sin identitet som katolskt kristna i samhället. En monumental brist hos artisten på känsla för den miljö han vistades i. Kanske också en brist på kulturkompetens hos den som planerat programmet som borde förstått att man kunde vänta sig sådant av en sekulariserad ståuppkomiker som normalt verkar i krogmiljö.

Den finaste delen av lördagkvällen var den nattliga tillbedjan av sakramentet som vidtog efter fyrverkeriet som avslutade festen. Alla ungdomar gick till den stora idrottshallen och satt i grupper på golvet, och i mitten hade man rest ett altare med levande ljus där man ställde fram det heliga sakramentet. I tystnad varvat med stilla lovsånger fick alla möjlighet att stilla sig och komma nära Jesus själv i tillbedjan och bön. Det var ett mycket stämningsfullt och andligt laddat moment. Biskop Anders hade som inledning till denna del av kvällen inbjudit ungdomarna att öppna sina hjärtan för Gud och söka att komma närmare honom.


  Biskop Anders med f Frans Schneider och "Danne". Frans Schneider är en av dem som skall ingå i teamet av präster som skall arbeta speciellt med ungdomarna.


  Diakonerna Björn Håkonsson och Kennet Pålsson med biskop Anders i samband med mässan på borggården.

Fler bilder här.]


Posted 2009-9-7 7:42 by Bengt Malmgren | Add post to favorites | Add blog to favorites

Inga kommentarer: