söndag 14 juni 2009

Viktigt med engagemang mot gatuvåldet

 Så har det hänt igen: Ett tragiskt mord har ägt rum igen där två ungdomar planerat och tagit livet av en ung flicka. Det hände i min egen stadsdel. Tragiken är stor både för offret och hennes familj, och för förövarna. Dådet kan inte göras ogjort och kommer att följa dem hela deras liv. Som Ulrika By skrev i DN: "Livet är inget dataspel, ingen dokusåpa. Livet kommer alltid att få konsekvenser som inte går att deleta."

Det viktiga är att sådana händelser inte får stanna vid att vi bara förfasar oss och vänder bort blicken och låter allt rulla på som vanligt. Det finns mycket vi kan göra för att förebygga våld. Anders Carlberg från Fryshuset, själv en kreativ person full av initiativkraft har påpekat det viktiga i att vuxna engagerar sig i ungdomarna och att bygga kontakter över generationsgränserna. Vi ser annars hur gängkulturer med sina egna värderingar byggs upp i våra förorter. Ideella krafters närvaro i detta arbete är än viktigare nu än förr när ungdomsgårdar och andra sociala insatser riktade mot barn och unga monteras ner.


Reflekterande team på Medis

Själv brukar jag vara ute på Medborgarplatsen fredagkvällar i en fältverksamhet som kyrkorna på söder bedriver i samarbete med Söderandan, Brottsförebyggande rådet på Södermalm. Vi gör iordning fika, breder smörgåsar och ställer oss helt enkelt på Medborgarplatsen. Många unga människor kommer, och det blir många samtal om allt möjligt, inte minst andliga frågor. Det märks att det finns ett stort behov hos ungdomarna att möta och tala med vuxna.

Kommer ni ihåg Anton Abele? Som 15-åring startade han Facebook-gruppen Bevara oss från gatuvåldet som nu har över 100.000 medlemmar efter det att en av hans kamrater, Riccardo Campogiani misshandlats till döds på Kungsholmen. Anton har sedan fortsatt att engagera sig i den ideella organisationen Stoppa Gatuvåldet. Han är föreläsare och krönikör, och under våren har man haft en husbil bl.a. på Medborgarplatsen dit ungdomar kan komma som behöver prata. I sommar kommer man att åka runt till olika platser i Sverige där ungdomar finns.
Jag träffade Anton en fredagkväll på Medborgarplatsen, en engagerad och varm person som visar oss att man kan vända det negativa i något positivt. Anton önskar samarbeta med alla goda krafter.

En annan engagerad människa är Stefan Swärd, som också ofta är ute med ungdomar från sin kyrka på Södermalm, "pannkakskyrkan" vilket han berättar om på sin blogg. Stefan är också en handlingens människa som inte bara pratar, utan försöker göra något. Han tycker också det är viktigt med samarbete.


Posted 2009-6-14 8:14 by Bengt Malmgren | Add post to favorites | Add blog to favorites

Inga kommentarer: