tisdag 8 januari 2008

Karisma eller Caritas: Makten korrumperar var den än utövas

 Dagen fortsätter sin utomordentligt intressanta artikelserie om Stockholm Karisma Center. Det utlovas sammanlagt 7 granskande artiklar. I dag publiceras artikel nr 4 som är en mycket lärorik studie i hur makt kan korrumpera när en organisation växer och alltför mycket makt koncentreras till en liten grupp med täta inbördes relationer, i detta fall också familjeband.

Många av ingredienserna i detta drama känner jag igen från Caritas-affären i Katolska kyrkan i Sverige som jag tidigare följt på denna blogg: Det handlar om undanhållande av information, tillrättalagda möten med tungrodd struktur, t.ex. att frågor måste anmälas långt i förväg för att kunna avhandlas, engagerade medarbetare som brinner av iver att göra ett ideellt arbete men som blir grymt tilltufsade och sårade, ledningspersoner som inte vill lyssna utan kritiserar och fryser ut dem som har avvikande meningar, dålig ordning på bokföring och redovisning, nonchalant likgiltighet inför obetalda räkningar eller redovisningar som inte blir inlämnade.

 Jag tror det är viktigt att vi kan få en öppen diskussion om maktmissbruk och korruption inom kristenheten. Denna diskussion måste föras utan hänsyn till samfundsgränser, det finns ingen anledning till skadeglädje för att något avslöjats i ett annat samfund än det egna: Det som skett inom Pingst kunde lika gärna skett i Katolska kyrkan eller i Svenska kyrkan. Ofta finns en uppfattning, att i en kristen organisation eller församling är alla så goda och vill så väl, att det behövs ingen granskning eller insyn. När något inträffat ses det som en isolerad företeelse som helst inte granskas ur organisatoriskt perspektiv, det ses som en isolerad brist hos den person som begått felet, sedan tigs saken ihjäl.

Alla ledare i tunga maktpositioner beter sig givetvis inte dåligt, men det ligger i den mänskliga naturen att makt riskerar att korrumpera i vilket sammanhang det än gäller. Alla ledare: Lyssna, reflektera, lär. Alla engagerade medarbetare som någonstans känner i maggropen att saker inte står rätt till men av lojalitet söker fel hos sig själv trots att man anar att det är ledningsproblem: Lyssna, reflektera, fatta mod att uttrycka det ni känner och tänker.

Inga kommentarer: