tisdag 8 januari 2008

Knutby mer än en familjekonflikt

  DN debatt idag skriver två barn till Eva Westman, kvinnan som tidigare anklagat ledarna i Knutby-församlingen för att förbjuda medlemmarna att ha kontakt med sina föräldrar. De säger att de vill ha kontakt med mamman och att de självständigt valt Knutby och alls inte känner sig styrda av Åsa Waldau.

DN måste givetvis bereda replikutrymme åt de två församlingsmedlemmarna efter mammans tidigare artikel, men det känns olyckligt att hela frågan om sekt-problematiken i Knutby på detta sätt reduceras till ett familjedrama där interna konflikter i  en familj exponeras offentligt när det är helt andra saker som borde diskuteras. Familjen Westmans integritet som borde skyddas blir på detta sätt utlämnad som en bricka i Knytby-spelet.

Man kan väl anta att de två församlingsmedlemmarna samrått med Åsa Waldau och församlingsledningen kring vilken strategi man skulle ha i samband med publiceringen av repliken i DN. Pastorerna borde när man nu har tillfälle till publicitet valt att skydda familjens integritet och själva skrivit något där man på ett mera grundläggande sätt problematiserar frågan om sekterisering och hur man tänker kring att skydda sig mot en sådan utveckling i en liten tätt sammansvetsad församling.

Åsa Waldau gjorde också ett slätt intryck på utfrågningen i TV´s Kvällsöppet förra veckan där hon inte gjorde några ansatser till att på ett sakligt plan möta kritiken, istället gick hon till motangrepp och avfärdade allt som illvilliga lögner. Hon var märkbart pressad.

Vi får hoppas att Alexander och Karolina Westman har rätt när de säger att Åsa Waldau inte styr deras liv och att det kan bli en utveckling mot öppenhet och utrymme för intern kritik inom församlingen. Det ställer krav på ledarnas mognad och civilkurage, också i att erkänna att omvärlden inte alltid är illvillig, utan att det kan vara värt att lyssna också till sina motståndare. På bloggen Aetheia diskuterats Knutby-frågan, där har också medlemmar i församlingen deltagit och det har varit ett relativt nyanserat samtal. Det känns viktigt att stigmatiseringen och isoleringen kring Knutby-församlingen bryts och vi får ett öppet samtal.

Men jag håller med Sten-Gunnar Hedin om att Åsa Waldaus roll som ledare just nu är väldigt problematisk. Hon skulle göra klokt i att själv fatta beslutet att dra sig tillbaka.

Inga kommentarer: