söndag 27 januari 2008

Kristet samarbete skall göra den kristna rösten tydligare i samhället

 I veckan har en ny kristen tankesmedja bildats, Claphaminstitutet som skall stimulera utbildning, undervisning och vetenskaplig forskning om och i kristen tro och göra den kristna tron och kristna värderingar tydligare i det offentliga rummet. Det finns idag starka krafter som vill marginalisera den kristna tron och göra den till en privatsak. Det finns ingen anledning att acceptera detta. Vi kristna har ett ansvar och en plikt att påverka samhället utifrån vår tro, den kristna tron har mycket att bidra med när det gäller fred, människovärde, social stabilitet.

Initiativ till tankesmedjan kommer från evangelikalt håll, en av de drivande har varit tidigare kristdemokratiske riksdagsmannen och pastor i Missionskyrkan Tuve Skånberg som också utsetts till direktor för institutet. Namnet Clapham är taget från Claphamgruppen från stadsdelen Clapham i London där bl.a. William Wilberforce verkade på 1700-talet. Man engagerade sig helhjärtat i missionsarbete och för sociala reformer och gruppen är känd för sin framgångsrika kamp för slaveriets avskaffande.

En anledning till att kyrkornas röst inte hörts tydligare i samhället är kristenhetens splittring och att varje samfund kört sitt eget lopp. Detta har vi inte längre råd med längre. Om vi kristna skall kunna ta vårt ansvar i samhället måste vi samarbeta. Det har visat sig att i många viktiga samhällsfrågor skiljer vi oss inte åt utan kan tala med enad röst, det har t.ex. arbetet med remissvar till äktenskapsutredningen visat där jag förstått att biskop Anders Arborelius varit en uppskattad samlande kraft. Institutet utgår i sitt arbete från den s.k. Lausanne-deklarationen som är en evangelikal kristen trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation, antagen vid en internationell kongress för världsevangelisation i Lausanne, Schweiz, 1974 på initiativ av predikanten Billy Graham. Katoliker kan möjligen reagera på att man utgår från en deklaration som kommit till i evangelikal tradition, men om man med katolska ögon läser den, så finner man att den till överväldigande delen stämmer överens med katolskt synsätt, det finns vissa vinklingar, t.ex. i betoningen av Bibeln där vi katoliker också betonar traditionen och Bibeln som en del av denna, men dessa teologiska frågor har ingen betydelse för själva arbetet med samhällsfrågorna. I betoningen av evangelisation och socialt arbete är Lausanne-deklarationen av samma anda som Katolska kyrkans sociallära och t.ex. Påven Johannes Paulus II´s apostoliska brev Ecclesia in Europa.

Flera katoliker är med bland stiftarna, förutom undertecknad kan nämnas dr Christina Doctare och doc Yvonne Maria Werner. Vi har redan från katolskt håll något som kan liknas vid en katolsk tankesmedja genom gruppen kring Newmaninstitutet och tidskriften Signum. Olika meningar finns inom Katolska kyrkan huruvida det är bäst att arbeta ekumeniskt brett som inom Claphaminstitutet, eller om man hellre skall fortsätta att arbeta inom det egna samfundet och i såfall ha ett samarbete med andra kristna i samhället. Den diskussionen lär fortsätta, och på sikt får vi se om det blir en gemensam ekumenisk tankesmedja med brett katolskt deltagande eller ett bilateralt samarbete.

Inga kommentarer: