torsdag 27 augusti 2009

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg: Jag hade ingen aning...

 Historien med Aftonbladets publicering av obekräftade rykten om israeliska organstölder blir alltmer pinsam, obehaglig och allvarlig. I slutändan kan det visa sig att tidiningens aningslösa spridande av obekräftade rykten som knyter an till inrotade vandringssägner om judar späder på antisemitiskt hat och bidrar till att underminera fredsarbetet.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin uppvisar bevis på en häpnadsväckande okunnighet och aningslöshet när han i en intervju med med SVT säger: ?Min roll är att gå igenom material när det är kontroversiellt och fråga mig om det finns skäl att stoppa artikeln av en eller annan anledning, det fanns det inte?. Det borde gå att förstå att en sådan artikel rör upp känslor då den typen av anklagelser som illa underbyggt framförs ligger nära vandringssägner om judar som mördar kristna barn för att komma åt deras blod. Kulturchefen Åsa Lindeborg, med doktorsexamen i historia, är lika okunnig och aningslös: I en intervju med Expressen säger hon att hon hade ingen aning om att det fanns sådana myter.

Felicia Sværen, ledarskribent på Världen idag skräder inte orden:

"För det är inte när flertalet ministrar i Israels regering höjer rösten mer än nödvändigt och försöker överträffa varandra i fördömanden som det blir pinsamt. Det är inte när israeliska tidningar gör stora rubriker av nyheten som det blir pinsamt. Det är när Jan Helin och Åsa Linderborg med tomma ögon rycker på axlarna och säger ?Vi hade ingen aning?. Det är då det blir riktigt pinsamt."

Än mer pinsam och skandalös blir denna historia när det visar sig att den palestinska familjen, anhöriga till  Bilal Ahmed Ghanem, som Donald Boström haft kontakt med  till Jerusalem Post förnekar att man sagt något om att man misstänkte att organ blivit stulnaBoström skrev ju att de anhöriga inte hyser några tvivel om att organ tagits ut ur Bilals kropp. Anhöriga bekräftar att det spridits rykten om att att Israeler dödar palestinier för att stjäla deras organ, men att man inte vet om de är sanna.  Eftersom det nu uppmärksammats i Aftonbladet bör det tas på allvar och utredas, säger Bilals bror till Jerusalem Post.

Vi ser alltså här hur ett rykte aningslöst fångas upp av Donald Boström, utan något som helst faktaunderlag blir det en stort uppslagen kulturartikel godkänd av Aftonbladets chefsredaktör och kulturchef. På så sätt ger man näring åt den antisemitiska brasan och sprider vandringssägnerna. - Till folket nere i Palestina når ju inte den debatt med kritik av Aftonbladet som förs härhemma, dit sipprar bara nyheten att en seriös svensk tidning har återgett att israeler systematiskt skäl organ från dödade palestinier. Eftersom det skrivs i en tidning, så måste det ju vara sant.

Lena Posner-Körösi: OK för Aftonbladet att kränka judar

Farligt historiskt eko: Henrik Bachner om Aftonbladet och Israel

ab

Inga kommentarer: