torsdag 14 februari 2008

DN kultur fel ute om påven

 DN har under loppet av ett år skrivit två påve-kritiska artiklar som båda utgår från en nidbild av vad han står för. Den sista artikeln var skriven av forskaren Erik Tängerstad. Man får intrycket att DN vill driva en kampanj mot påven eftersom man inte tar in några artiklar som stöder andra perspektiv. Själv har jag försökt skicka ett par insändare, men utan resultat. Jag har också föreslagit kulturredaktionen att publicera påvens La Sapienza-tal, naturligtvis utan att få någon reaktion. Se också mitt tidigare blogg-inlägg.

Docenten och historieforskaren Yvonne Maria Werner, Lunds universitet hör till dem som reagerat. Hon skriver på Katolsk Observatör:

Att en katolsk teolog och kyrkoman utgår från att den kyrka han tjänar vilar på sanningens grund kan väl knappast förvåna. Vi utgår väl alla från att det vi tror på är sant, gott och riktigt. För Benedictus XVI finns sanningen hos Gud och manifesterar sig i den kristna uppenbarelsen. Från en svensk horisont kan de ideologiska och etiska principer som påven företräder på många punkter te sig förfärande. Men varför inte kritisera dem för vad de är i stället för att, som Peralta och Tängerstad gjorde i sina artiklar, attackera en nidbild! Läs mera...

I talet som påven skulle hålla säger han bl.a:

Eftersom universitetet är en institution som står fritt gentemot varje politisk och kyrklig auktoritet, är universitetets funktion av alldeles särskilt stor vikt för vårt moderna samhälle som är i stort behov av en dylik institution. Läs hela talet här.

Inga kommentarer: