måndag 13 oktober 2008

Partiledardebatten: Brist på statsmannaanda i äktenskapsfrågan

 Partiledardebatten i TV söndagkväll gav ett ganska osäkert intryck. De två blocken brottas med egna inre problem och man saknar en statsmannaanda som förmår höja blicken längre än till nästa val.

Frågan om samkönade äktenskap reduceras till en fråga om att surfa på en trend i tiden där partierna kan gripa poäng. Göran Hägglund som ende försvarare av äktenskapets nuvarande status var hårt trängd, och han gjorde ett ganska beklagligt intryck, han borde ha kunnat försvara äktenskapet på ett mera offensivt sätt. Det enda han i princip sade nu var att äktenskap har funnits i många hundra år och betyder en man och en kvinna, något som Lars Ohly gensast passade på att ta poäng på, då han påpekade att det i sig inte är ett argument mot förändring.

Å andra sidan hade de andra partierna absolut inga argument heller för varför man vill förändra annat än att majoriteten vill så.
- Alla ska få gifta sig med vem de vill! Ska det vara så svårt, sade Lars Ohly. Maria Wetterstrand ville göra det till en diskrimineringsfråga och kallade den nuvarande äktenskapslagstiftningen "den sista diskriminerande lagen mot homosexuella". Mona Sahlin hakade på trenden och ifrågasatte varför vi skall gradera kärleken. Men det är inte sant att äktenskapet handlar om diskriminering eller om att "gradera kärleken". Det är tragiskt att inget av partierna tycks inse detta eller åtminstone inte är beredda att stå upp till försvar för en mera nyanserad syn.

Äktenskapet är till sin natur en institution som  syftar till att knyta samman barnet med dess båda biologiska föräldrar. Att par av samma kön inte kan ingå äktenskap eftersom ett sådant parförhållande inte innehåller den komplementaritet och förmåga att frambringa en ny generation människor som konstituerar äktenskapet, strider inte mot den grundläggande rättsprincipen att lika skall behandlas lika och har ingenting att göra med frågan om homosexuellas likaberättigande. BEGREPPET ÄKTENSKAP ÄGS INTE AV POLITIKERNA och kan inte vara föremål för politikernas godtycke.
De som ändå uppvisade en viss förståelse för frågans komplexitet var Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson, men jag tror knappast de är villiga att strida för sin eventuella insikt här om det innebär risk att förlora röster.

Läs mera: Katolska kyrkans remissvar på äktenskapsutredningen.

Aftonbladet..

Inga kommentarer: