fredag 3 oktober 2008

Vår tids dolda förintelse

 

Det har flera år hetat i Sverige att abortfrågan är en icke-fråga eftersom rätten till fri abort ses som självklar och en ny-etik tycks alltmer etableras hos tongivande sekulariserade kulturradikala grupper, RFSU, gynekolog- och barnmorske-skrået och (nästan) samtliga politiska partier enligt vilken fostrets människovärde är försumbart och abort därmed inte är något etiskt problem.

Att många kristna, inkluderande hela Katolska kyrkan inte håller med om detta har inte räknats, detta alternativa livs-etiska synsätt har fått existera i ett parallellt system som en relikt från en svunnen tid, så länge de kristna "suttit stilla i båten" och inte gjort anspråk på att föra upp abortfrågan på den politiska agendan utan endast nöjt sig med teoretiska etiska diskussioner, så har detta tolererats, och de kristna verkar mer och mer ha funnit sig i denna passiva roll.

Det extremt stora antalet aborter i Sverige (37000/år) i kombination med att det massiva förnekandet av den  etiska problematiken med abort inte längre går att upprätthålla gör att abortfrågan alltmer kommer i fokus igen. I torsdagskvällens SVT debatt togs ämnet upp utifrån två olika aspekter:

1. Anna Ekelund, journalist på Aftonbladet är företrädare för en ny feminism och talar klarspråk i abortfrågan. Hon är för fri abort, men tycker samtidigt att det är nödvändigt att inte förneka att abort är att döda, och att man som målsättning borde ha en noll-vision när det gäller antalet aborter. Hon uttrycker sig också ganska frankt när det gäller våra motiv för abort, att det ofta handlar om bekvämlighet, att offra någon för att gå fri själv.

2. Mats Selander, kristen debattör och företrädare för MRO (Människorätt åt ofödda) som pekar på att aborterna är vår tids dolda holocaust som måste medvetandegöras. Eftersom förnekelsen är så massiv menar Selander och MRO att enda sättet att medvetandegöra frågan är att exponera realistiska bilder från den verksamhet som pågår dagligen vid våra sjukhus. MRO´s hemsida här (varning för realistiska bilder).

Debatten var livlig och RFSU-representanten, en kvinnlig gynekolog och en barnmorska hade mobiliserat för att bemöta Ekelunds och Selanders argument, men var det något som blev uppenbart i kvällens debatt, så var det hur ihåliga deras argument var. Med allvarliga ansikten påminnande om regeringschefer i kommunistdiktaturer försökte de försvara den rådande ordningen. Jag vet inte om jag skall se det som pinsamt eller skrämmande när min kollega, en gynekologi-specialist helt frankt försökte förneka att verkligheten ser ut så som det skildras på abortbilderna. Vi vet alla hur ett foster ser ut, hur det utvecklas och växer under graviditetens gång. Vare sig man använder skrapning eller vakuumaspiration så skall fostret avlägsnas och det trasas sönder under operationen, det förstår ju var och en. I mycket tidigt skede av graviditeten kan man använda s.k. medicinsk abortmetod vilket innebär att man med medicin framkallar en spontanabort. (Läs om abortmetoder)

RFSU-representanten insåg att hon inte kunde upprätthålla försvarslinjen att abort inte innebär dödande. Därför fick hon retirera till ett erkännande av att i någon mening är det frågan om att man dödar ett liv, UNGEFÄR SOM NÄR MAN SLÅR IHJÄL EN FLUGA!!!

Abortdebatten forstsätter i TV på lördagkvällen i SVT2 kl 19.00 i den nya programserien "Annas eviga", som handlar om existentiella frågor. Programledare Är Anna Lindman Barsk, känd från Existens. I det första programmet medverkar Magnus Birro, Hanne Kjöller och Mats Selander, det handlar om abortfrågans etiska och existentiella dimensioner.

Läs också Sven-Gunnar Hultmans debatt-artikel i Dagen: Det behövs en noll-vision för aborter.

Inga kommentarer: