måndag 12 mars 2007

Fallet Polen: Grundinställningen till abort i samhället påverkar aborttalen

 Det finns en vanlig inställning bland förespråkarna för fri abort som ser ut ungefär så här:

Det finns ett givet kvantifierat behov av aborter i populationen av kvinnor i ett land. Denna är opåverkbar av både antiabort-propaganda och lagstiftning. Om en kvinna har behov av att göra abort så förväntas det välövervägt och nödvändigt, och den etiska principen att erkänna hennes beslut, "rätten till sin kropp", väger alltid tyngre än fostrets skyddsvärde i egenskap av ett spirande mänskligt liv. Om kvinnan inte får legal abort ser hon till att få den utförd illegalt. Därför är fri legal abort ett måste, och helst får man inte ens föra en etisk argumentation till förmån för det ofödda livets skyddsvärde eftersom det kränker kvinnans beslutsrätt och i onödan kan ge henne skuldkänslor.

För att styrka att det förhåller sig så är man angelägen att uppskatta antalet illegala aborter så högt som möjligt. Det är knappast troligt att antalet aborter inte skulle påverkas av den allmänna inställningen till abort i samhället. En positiv inställning till förmån för det ofödda livets skyddsvärde gör rimligen att antalet aborter minskar i ett land. Abort är i allmänhet ett val där det föreligger en reell valfrihet, normalfallet idag är att aborten inte är en nödlösning i den meningen att alternativet att föda skulle stänga alla goda livsmöjligheter för kvinnan och det barn hon bär inom sig. Man väljer helt enkelt bort vissa livsmöjligheter till förmån för andra.

Ett exempel som styrker detta är abortfrekvensens nedgång i Polen efter det att Solidaritet ökat sitt inflytande från slutet på 1980-talet. Detta menar Jerzy Umiastowski, solidaritetsmedlem, läkare och tidigare ordförande för Polens läkares medicinsk-etiska kommitté.

Vid Solidaritets generalkonvent 1990 antog man en deklaration till förmån för fostrets  skydd: ?Solidaritet är för skyddet av människolivet från befruktningsögonblicket?. Det nya debattklimatet bidrog till att antalet aborter i Polen minskade kraftigt ? trots att det då fanns en lag som tillät fri abort. Från 1985 till 1990 halverades aborttalen och från 1990 till 1992  minskade siffrorna från cirka 60 000 till 11 000. Jerzy Umiastowski är kritisk till de höga illegala aborttal i Polen som uppges i den svenska rapporten om abort för utländska kvinnor, uppemot 150 000. Han säger:

"? Som doktor måste jag säga att det inte är sant. Det finns till exempel vissa komplikationer vid abort fall som tvingar kvinnor att söka sjukhusvård. Men antalet sådana fall är alldeles för få. Därför kan dessa uppgifter absolut inte vara korrekta."

Läs mera i Världen idag.

Inga kommentarer: