tisdag 27 mars 2007

Sharaf Hjältar bryter hederskulturens våld

 Hederskulturen enligt vilken fäder och manliga släktingar tar sig rätt att mörda unga flickor som inte följer familjens önskningar när det gäller livsstil och partnerval är ett barbariskt och skrämmande inslag vi fått lära känna under senare år. Första gången jag som psykiatriker mötte problemet var för ett antal år sedan. På jouren mötte jag en skrämd invandrarflicka som skulle utvisas till Syrien. Hon var livrädd för att hennes familj skulle döda henne. Jag trodde då inte detta kunde vara sant och uppfattade henne som paranoid (lidande av förföljelseidéer). Sedan förstod jag att detta tyvärr är den skrämmande verkligheten för många unga kvinnor, och problemet har uppmärksammats mer och mer.  Vi minns mordet på Fadime här i Sverige.

Ibland möter man uppfattningen att detta är ett specifikt islamskt problem kopplat till religionen Islam, men så är nog inte fallet. I min psykiatriska yrkespraktik har jag stött på problemet även bland kvinnor från kristna familjer i Mellanöstern. Och Ridvan och Bashar, två muslimska ungdomar i nätverket Sharaf Hjältar som propagerar bland sina egna mot hedersvåldet är bergsäkra: Hederskultur har inget med islam att göra, och hedersrelaterat våld finns även bland kristna.

Fryshuset har gjort mycket för att hjälpa och stödja unga flickor som drabbats av hederskulturen. 10.000-tals flickor i Sverige har inte tillgång till friheter som av är självklara i vårt land. De får inte delta i gymnastiklektioner, inte välja sin utbildning, ibland utsätts de för övergrepp, som bortgifte, misshandel och köns-stympning. Inom projektet Elektra försöker man stödja de flickor som är utsatta för detta.

Men det hjälper inte att bara arbeta med stöd åt flickorna. För att komma åt problemets rot måste man gå till männen och pojkarna som oftast står för de värderingar som ligger till grund för hederskulturen och utövar det förtryck som upprätthåller den. Därför har man startat Sharaf Hjältar. Det är en del inom Elektra som riktar sig till killar som kommer från patriarkala kulturer och arbetar huvudsakligen med förebyggande attitydförändring. Grundtanken är att bygga ett ungdomsnätverk som engagerar sig för att öka ungdomarnas kunskap om de mänskliga rättigheterna och tillsammans motverka det hedersrelaterade förtrycket. (Mer information: 08-691 72 89, se också Fryshusets hemsida).

Sharaf hjältar i Sollentuna är en av de första Sharaf-grupperna som bildades och består av nio unga killar med bakgrund från länder som Turkiet, Syrien, Somalia och Chile. Anledningen till att hederskulturen slagit rot i Sverige är, menar de, segregationen. I en artikel i tidningen Dagen får vi följa dessa unga hjältar på turné bland sina kamrater i skolor där de föreläser. Invandrarkillar brukar vara rätt uttråkade när det är föreläsningar annars, men när vi kommer så vaknar deras intresse, eftersom vi är som en av dem. De lyssnar på oss eftersom vi har varit med om samma sak som de har, säger Bashar Hussein. Och det är alltid de som i slutändan går därifrån arga, tillägger han.

Sharaf-gruppens berättelse visar att det går att förändra attityder om man bryr sig. Många vuxna är rädda och kapitulerar. De tror inte man kan nå ungdomarna som därför lämnas åt sitt öde, och det utvecklas gäng-kulturer med helt andra värderingar än det demokratiska samhällets. En som inte är rädd är Anders Carlberg, VD för Fryshuset. Han har genom den mångfacetterade verksamheten vid Fryshuset visat att vuxna kan göra mycket. Ungdomar skriker efter vettiga vuxenkontakter. Inkörsporten till att nå gäng-kulturerna är ofta via ungdomar själva som får utbildning och som sedan kan ha kontakt med sina egna.

Inga kommentarer: