söndag 18 maj 2008

Profetia måste alltid prövas

 Just nu refererar många till den s.k Floridaväckelsen, ofta i allmänt positiva okritiska ordalag. Lovsångsmöten som fortsätter dag efter dag och drar till sig stora skaror människor, helande-under, stark profetisk förkunnelse. Ingenting säger att det är från Gud bara för att sådana fenomen förekommer. Profetia måste alltid prövas i den vidare kristna gemenskapen. Viktiga kriterier i prövningen är:

  •  Är det i överensstämmelse med Bibeln och Kyrkans lära?
  • Vilka är frukterna?

Det är inte ovanligt att andliga väckelseprocesser uppstår som drar till sig människor på detta sätt och där fokuseringen på själva väckelsen eller den person som dragit igång den ofta kan tyckas större än fokuseringen på Jesus och den normala församlingsgemenskapen. Det förekommer såväl inom Katolska kyrkan som utanför den. I Katolska kyrkan har vi t.ex. olika Maria-uppenbarelser såsom den i Medjugorje samt den uppmärksamhet som Vasula Rydén tilldragit sig. (Vasula kommer visserligen från Ortodoxa kyrkan, men har rönt stort intresse i Romersk-katolska kretsar).

I och med att karismatiskt influerad kristendom blir vanligare och andliga nådegåvor kommer i bruk, så är det viktigt att Guds folk lär sig att urskilja andarna och pröva profetia. Katolska kyrkan har en lång och gedigen tradition på detta område som ger stadga åt Kyrkan. Allt sedan det första apostla-konciliet i Jerusalem (Apg 15) har  Kyrkan bemödat sig att noga pröva allt. Man är ett globalt kollegialt nätverk av biskopar med påven som samlande kraft som har till uppgift att vaka över den sanna apostoliska och katolska (="allmännerliga") tron. Man är stringent i sina kriterier, hellre bromsar man initialt något som är nytt innan man är helt övertygad om att det är autentiskt än att man riskerar att ta in något som sedan visar sig inte hålla. När man är övertygad om äktheten å andra sidan, så är man angelägen att ge officiell sanktion åt det hela till gagn för de kristtrognas andliga uppbyggelse. Många personer som betytt mycket för Kyrkans andliga utveckling och efter sin död även helgonförklarats var i början av sin bana motarbetade av den officiella Kyrkan. Jag tänker t.ex. på den helige Franciskus och Ignatius av Loyola.

Den s.k. profetrörelsen som Florida-väckelsen verkar vara en utlöpare av har många drag som gör att man kan bli skeptisk. Här har vi ett antal pådrivande förkunnare som verkar ha ganska lösa förbindelser med övriga kristenheten och som gör anspråk på upplysning om andliga förhållanden som går långt utöver vad som är förankrat i Bibeln och Kyrkans lära.
Todd Bentley har enligt en artikel i Dagen sagt att han samarbetar med William Branhams ängel och att änglar gett honom ädelstenar. Dessutom talar han om att han varit i det som en del inom profetrörelsen kallar för den tredje himlen. Där skall han ha träffat Paulus. Bentley säger att den första himlen är livet här på jorden, den andra himlen är platsen där den andliga kampen pågår mellan ont och gott och den tredje himlen är paradiset. Detta låter för mig mera som New Age-influerat än kristen tro. Om detta nu skulle vara från Gud, vilken frukt bär denna kunskap med sig? Vilken nytta har Guds folk att veta detta idag? På vad sätt leder det till ökad helighet och tillväxt i tro, hopp och kärlek? Paul Cain tillhör också dem stödjer Bentleys Florida-kampanj.

Jag skulle vilja säga: Du kristna folk se upp! Låt inte en handfull självutnämnda profeter dra er ifrån Kyrkans gemenskap. Inse att ni genom dopet själva har tillgång till andliga nådegåvor, be särskilt om urskiljningens gåva så att ni kan pröva vad som är från Gud.

Inga kommentarer: