fredag 6 juni 2008

Så talar en sann katolik

 Tidningen Dagen fortsätter med ett verkligt intressant avsnitt i serien om Livets Ord. Idag handlar det om ekumenik, och jag måste säga att alla mina bästa förväntningar besannas angående Ulf Ekmans inställning till ekumeniken.

Intressant är att Ulf Ekman själv var medveten om att rörelsen höll på att driva i fel riktning i början på 1990-talet. "Det var det tydligt så att en del ville driva på så starkt i en riktning att det fanns risk för sekterism", säger han i intervjun.

 Syftet med Livets Ord har enligt Ulf Ekman aldrig varit att skilja ut sig som något exklusivt, utan att tjäna evangeliet och hela Kristi kropp. Hans Lindholm, generalsekreterare i Sveriges evangeliska student- och gymnasierörelse varnade Ulf på ett tidigt stadium för hur visionen med Livets Ord kunde sluta: "Antingen får du med dig många och det blir en ballong som spricker, eller så blir det ingenting". Ulf svarade: "Kan det inte bli så att det befruktar hela kristenheten?". Oberoende om visionen var klok eller inte, så skulle jag vilja säga att så talar en sann katolik. Och då menar jag med katolik inte en person som tillhör samfundet Romersk-Katolska kyrkan, utan en person som har en känsla för kyrkans katolicitet, d.v.s. allmängiltighet och ser till hela Guds folks intresse, inte enbart till det egna samfundet.  Ulf bekräftar och förtydligar det ytterligare längre fram i intervjun: "Vi är en blandning av människor från olika håll - Svenska kyrkan, frikyrkorna och de nyfrälsta... Vi är något unikt, inte exklusivt, i den här kombinationen av kyrkligt och frikyrkligt... Jag har ett hjärta för hela Kristi kropp... "  Jag tror det är precis på det sättet som också påven ser på sitt ämbete -  som en tjänst åt hela Guds folk.

Det är viktigt att vi kan höja oss över det snäva samfundsperspektivet och se detta breda perspektiv - att vara medveten om kyrkans katolicitet,  att Kyrkan är en enda, helig, allmän och apostolisk. Vem är jag att jag skulle tro att jag och mitt lilla samfund sitter inne med hela sanningen och kan isolera mig mot resten av kristenheten?  Om man inte har sinne för katoliciteten hamnar man lätt i sekterism.

Många frikyrkliga tänker i sekteristiska termer, och de tolkar Katolska kyrkan också som om den vore en sekteristisk kyrka. Till dem hör Stefan Grevle, tidigare Livets ord-medlem som kritiserar Ulf Ekmans ekumenik: "Denna enhet kommer inte vara den väg till väckelse som Ekman skriver om, tvärtom kommer den mynna ut i en vilsenhet för kristenheten där väckelsearvet och väckelse­-­kristendomen blandas upp med mystik, gärningslära och ockultism". Grevle är blind för verkligheten, han vill kanske inte se den, utan han vill definiera Katolska kyrkan på sitt sätt för att kunna ha en drake att kämpa mot. Katolska kyrkan står självklart för evangeliets grundvärderingar och är främmande för allt vad occultism heter. Dopets sakrament förenar enligt Katolska kyrkan alla kristna. Dopet är medlemsgrundande och inte exklusivt för Romersk-Katolska kyrkan. Katolska kyrkan accepterar dop i andra samfund, den som är kristen och konverterar till kKatolska kyrkan behöver därför inte döpa om sig. Katolska kyrkan utgår hela tiden i sitt tänkande från kyrkans katolicitet och att hon innefattar alla döpta kristna. Därför blir det så fel när sekteristiska frikyrkoanhängare varnar för "tåget till Rom". Rom är redan här genom att vi är förenade i en och samma kyrka, splittringen är en artefakt som vi är kallade att brygga över.

Ulf Ekman talar om att människor vill leva i stillbilder: Så som det var 1983 eller 1991 skall det vara idag. Men tiderna förändras, det gäller att tyda tidens tecken och vara lyhörd för vad Gud kallar var och en in i just idag, det är kanske något helt annat än för 10 år sedan. Mose är en förebild för Ulf. Han fick olika kallelser som han fick gå in i i olika skeden av sitt liv. Tänk om han hade blivit fast vid Röda havet och fortsatt att föra folket genom havet istället för att fortsätta vandringen.

 Att Livets Ord blivit mer ekumeniskt är inget specifikt för Livets Ord. Livets Ord förljer i detta avseende ett mönster som går igenom hela kristenheten: Ekuemniken står högt upp på agendan i de flesta samfund inklusive den Katolska kyrkan. Ulf Ekman säger:  "Vi äger inte väckelsen, ekumeniken. Det är inte Livets ord som ändrat sig, det är en rörelse i hela kristenheten."    Väl talat!

Inga kommentarer: