fredag 20 mars 2009

RFSU och andra avhållsamhets- och trohetsfobiker måste tänka om

 Ju mera man tänker på det,  ju mera absurt klingar kritiken från alla som kritiserar påvens och Katolska kyrkans syn på att kondomer inte räcker för att bekämpa AIDS, utan att det också behövs en betoning av avhållsamhet och fasta relationer. Det är uppenbart att kondomer inte är svaret, vissa länder i Afrika är bombade med kondomer, men hiv-epidemin progredierar ändå, och se bara på Sverige: Inte finns det många som tar intryck av vad påven säger här, det finns obegränsad tillgång till kondomer samt propaganda för dess användning. - Ändå har vi stora problem med könssjukdomar som klamydia och aborterna särskilt bland unga når nya höjder. Tur att vi inte har en hiv-epidemi i Sverige, då skulle vi vara illa ute. Det är inte Katolska kyrkan som skall anklagas på att ha tusentals liv på sitt samvete för att  "förbjuda kondomer" (vilket man inte gör), utan den anklagelsen faller tillbaka på alla som ensidigt propagerar för kondomanvändning på bekostnad av en humant förankrad helhetssyn på sexualiteten som också innefattar att beakta farorna, samt betonar värdet också av avhållsamhet och trohet.

RFSU och alla andra avhållsamhets- och trohetsfobiker måste börja tänka om.  Jag instämmer med Clara Lindström (bloggaren Underbara Clara) som citeras i Expressen:

RFSU har kört på i samma gamla hjulspår allt för länge. Nu måste de berätta att det inte finns säkert sex - bara sex som är något säkrare. De måste våga säga att sex på fyllan, med omdömet avtrubbat, eller sex med en person man precis lärt känna inte är att rekommendera. När man pratar om avhållsamhet slutar folk att lyssna. Men det är klokt och modigt att tänka ett extra varv innan man delar det mest intima. Att vara ung är svårt. Påven sätter fingret på en viktig, men känslig punkt. Fokus måste ligga på att skapa mogna, trygga individer, med förmågan att fatta kloka beslut. Att strunta i det är att svika en hel generation, både här i västvärlden och i Afrika.

Stockholms katolska stifts pressekreterare Maria Hasselgren skriver på Newsmill:

RFSU, Planned parenthood, mfl, finns på många platser i Afrika och säljer eller delar ut kondomer. Ändå ökar antalet hivsmittade. Varför bör vi delta i detta och sprida en syn på sex som den Katolska kyrkan inte delar? Kan vi inte istället få vara med på våra villkor? Vi som står för 25% av aidsvården i Afrika ( i vissa länder tom 50%)? Som driver mer än 50 000 av Afrikas skolor? Som genom att hävda vår absoluta syn på alla människors lika värde bidragit till att minska stigmatiseringen av de drabbade? Men nej, någon verkar ha bestämt att den lilla gummibiten är i vägen för att vi ska få vara med på allvar i debatten. Trots forskning som visar att det ligger något i det vi hävdat hela tiden.

I länder där man satsat på kampanjer för avhållsamhet och trohet, t ex Uganda, har antalet smittade verkligen minskat visar Science-artikeln. Detta vill många inte ta till sig. Eller det faktum att antalet katoliker är litet i länder med många smittade, som t ex Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe och betydligt större i länder med få smittade som Uganda och Kongo

Också Rysk-ortodoxa kyrkan ger påven sitt stöd enligt DN. Slutligen vill jag hänvisa till Vatikanen som mot bakgrunden av den uppkomna debatten  genom sin presstjänst gett ut ytterligare yttranden.

DN SvD

Inga kommentarer: