onsdag 29 juli 2009

Svenska kyrkans ledning i händerna på sitt queer-avantgarde

 Svenska kyrkan i samverkan med studieförbundet Sensus medverkar på pride-festivalen. På Sensus hemsida kan man ta del av det programmet. Vi läser bl.a:

  • Sensus är stolt partner på Stockholm Pride!  ...Ett utrymme att uttrycka och ta del av en mångfasetterad queerkultur.
  • Varför påven har fel - ett queerteologiskt brandtal. Påvens ökända jultal hävdar att det bara finns två kön och att dessa har bestämda sociala roller. Enligt påven är dessa givna av naturen och Gud
  • Skapade gud oss hetero? I bibeln finns flera skapelseberättelser. Bibelforskningen i Sverige har börjat tillämpa ett queert synsätt. Bibelforskaren Malin Ekström är en av få forskare i Sverige som använder queer teori i sin läsning av bibelns texter.
  • Queera bibelstudier.
  • Butchar och femmes du inte trodde fanns: exemplet Rut. Bibelforskaren Malin Ekström.
  • Kyrkbröllop för alla? Sedan 1 maj får alla par, oavsett kön, ingå äktenskap... Panelsamtal om äktenskap där olika synsätt presenteras. Medverkande: Åke Bonnier, domprost, Gunnar Bäckström, ordförande i Riks-EKHO, Helle Klein, politisk chefredaktör och Björn Frennesson, domkyrkolektor, samtliga är präster i Svenska kyrkan. Samtalsledare: Elisabet Qvarford, ledamot i delegationen för mänskliga rättigheter.
  • Regnbågsrum för barn
  • Sagostund med hemlig sagotant

En del av programmet kan säkert vara intressant att ta del av, och visst måste man kunna reflektera över bibeltexterna och läsa och pröva texterna ur ett queer-perspektiv om man vill. Men programmet är väldigt styrt och propagandainriktat. Här är det Svenska kyrkans verkliga queer-avantgarde som kommer till tals och helt har fått diktera programmet. Den rösten måste också få höras, men i en så här ambitiös och officiell satsning i samband med ett offentligt arrangemang borde man ha ett mera heltäckande och representativt utbud.

Smaka bara på följande som visar på den propagandistiska tonen:
PåståendeBibelforskningen i Sverige har börjat tillämpa ett queert synsätt. Verklighet: Malin Ekström är en av de få bibelforskare som tillämpar detta synsätt.

Påstående: Påven har fel i att det finns två kön givna av naturen och Gud. Verklighet: Inte bara påven påstår detta. Hela kristenheten delar detta synsätt inklusive de flesta präster och lekmän inom Svenska kyrkan.

I panelsamtalet om könsneutrala äktenskap verkar deltagarna alla tillhöra de som gått i bräschen för könsneutrala äktenskap, man skulle vilja se en mera allsidigt sammansatt panel . Varför inte låta Berit Simonsson från Oas-rörelsen medverka eller Elisabeth Sandlund, chefsredaktör på Dagen.

Svenska Kyrkans ledning verkar lägga sig helt platt för queer-ideologerna och ge dem hela ansvaret att representera kyrkan. Desto större signifikans får detta då denna grupp också verkar vara de som tillåts styra över utvecklingen där det nu handlar om att i en handvändning radikalt ändra synen på äktenskapet och därmed ställa sig utanför en sedan länge i alla kristna kyrkor förankrad antropologi/människosyn. Man inte bara ställer sig utanför den ekumeniska gemenskapen med andra Kyrkor och Borgå-överenskommelsen, man går också emot en stor del av de egna prästerna och kyrkans trognaste medlemmar. T.ex. Oas-rörelsens ledning har reagerat på detta och gjort ett uttalande, ett ovanligt steg för denna grupp som annars är mycket restriktiv med den typen av officiella deklarationer.

Jag tror att Queer-ideologin är en återvändsgränd, en tillfällig mode-trend i tiden som kommer att vara bortglömd om några år. Kyrkans traditionella antropologi på detta område kommer att stå sig, och det är viktigt att inte Kyrkan rusar åstad och är mer radikal än den sekulära tidsandan utan ger sig tid att tänka efter och ekumeniskt samråda i dessa frågor.

Att fältet lämnats fritt för queer-ideologerna beror nog på att frågorna om sexualitet och samlevnad har behandlats på ett ytligt och osäkert sätt av kyrkan, ett område som kräver fördjupning för att bli relevant reduceras till regler för sexualmoral. En som gått emot denna trend är den förre påven Johannes Paulus II. I ett antal onsdagsaudiencer på 1980-talet utvecklade han kyrkans lära på detta område i en kroppens teologi. Dessa föreläsningar finns att tillgå på internet, en källa att bara upptäcka och ösa ur, ett värdigt inlägg i samtalet med queer-ideologin.


Posted 2009-7-29 8:09 by Bengt Malmgren | Add post to favorites | Add blog to favorites

Inga kommentarer: