onsdag 3 december 2008

Katolska kyrkan försvarar homosexuellas mänskliga rättigheter

 Katolska kyrkan försvarar varje persons fundamentala mänskliga rättigheter, vilket innebär att man är emot varje form av diskriminering, vilket inte bara utesluter dödsstraff utan alla former av legala straff som kränker eller diskriminerar homosexuella personer. Detta sägs också tydligt i Katolska kyrkans katekes (2358).

Inte desto mindre påstås ofta motsatsen, speciellt queer-aktivister som inte gillar Katolska kyrkans syn på äktenskap och sexualitet är snara till att förtala kyrkan och påstå saker som inte är sant. I samband med att ett förslag från Frankrike i FN om att avkriminalisera homosexualitet är det dags igen för vissa att spy sin galla över kyrkan. Detta sedan Vatikanen sällat sig till de övriga 150 stater som valt att inte stödja förslaget.

Vatikanens anbassadör i FN, ärkebiskop Celestino Migliore förklarar i ett yttrande varför: Det handlar inte om själva frågan om avkriminalisering i sig. Det är solklart att Vatikanen tar avstånd från alla former av legal diskriminering av homosexuella. Men om förslaget antas introducerar det en deklaration av politisk natur, vilket får till följd att kontrollmekanismer stöds där normer, inte bara legala, utan också sådana som är relaterade till olika sociala och religiösa grupper, som inte placerar alla former av sexualitet på exakt samma nivå kan komma att betraktas som i strid med respekten för mänskliga rättigheter. Deklarationen skulle t.ex. kunna användas som ett påtryckningsmedel för att diskriminera dem som anser att äktenskapet mellan man och kvinna är den fundamentala och ursprungliga formen för socialt liv. Denna form av anklagelser är redan vanliga i den svenska debatten. Vi minns det raseri som den lilla reklamkampanjen i Stockholms tunnelbana "Mamma pappa barn" väckte för något år sedan, och de trakasserier som riktats mot vissa kända personer som givit stöd åt kampanjen Bevara äktenskapet.

Det är en djupt olycklig kampanj som bedrivs av vissa queer-aktivister och som inte gagnar gruppen homosexuellas intressen. En stämning av konflikt piskas upp vilken måste upplevas som olustig av homosexuella personer vilka framställs som offer för diskriminering och homofobi i en utsträckning som går långt utöver vad som är realistiskt. Katolska kyrkan försvarar homosexuella personers rättigheter, man fördömer homofobi, men anser också att äktenskapet är mellan man och kvinna. Detta anser också en hel del homosexuella personer.

Inga kommentarer: