söndag 21 december 2008

Solidaritet med våra orientaliska katoliker

 När Jesus föddes i Betlehem förändrades världen radikalt. Gud blev människa för att människan skulle bli gudomliggjord och den gudomliga kärleken och freden skulle spridas på jorden. Det är viktigt att vi konkret i handling visar detta, sade f Raniero Cantalamessa i sin adventspredikan.

Biskop Anders Arborelius, som 29 december firar 10-årsjubileum som biskop, skriver samma sak på Katolska stiftets hemsida: Det är viktigt att vi kristna visar varandra konkret att vi hör ihop som bröder och systrar i tron. Jesus inbjuder oss att visa varandra solidaritet och medkänsla. Biskopen uppmärksammar speciellt den stora gruppen orientaliska kristna som tvingats fly från sina hemländer:

I den del av världen där Gud blev människa, Mellanöstern, finns många konflikter och stora mänskliga lidanden. En av de tragiska följderna av denna konfliktsituation är att fler och fler kristna lämnar denna del av världen. I snart två tusen år har det funnits kristna här, men aldrig har deras existens varit så hotad som i vår förment upplysta tid. Många av dessa kristna har kommit till vårt land för att söka sig en tryggare tillvaro. De finns mitt ibland oss. De kommer från det Heliga Landet, från Irak, Syrien, Libanon etc. Det är viktigt att vi under jultiden, då Jesus kommer till oss som fredens furste, ber om fred och rättvisa, om försoning och en bättre framtid för dessa länder, så att de kristna vågar leva kvar där. Ett sätt att visa vår solidaritet med de kristna från dessa länder är att delta i de gudstjänster som de firar i vårt land. Läs mera...

Exempel på gudstjänster med orientalisk liturgi under julen:

  • Torsdag 25 december:   syrisk-katolsk liturgi kl. 16.00, Upplands-Väsby
  • Fredag   26 december:   kaldeisk liturgi kl. 16.00. Linköpings Domkyrka
  • Söndag  28 december:   kaldeisk liturgi kl. 11.00, Johanneskyrkan, Södertälje
  • Söndag  28 december:   syrisk-katolsk liturgi kl. 17.00, S:t Ansgar, Södertälje
  • Måndag  5 januari: maronitisk liturgi kl. 22.00, Sätra kyrka.

I sitt tal till i samband med mottagandet av den nya svenska ambassadören i Vatikanen, ulla Gudmundsson uttryckte också påven sin tacksamhet att Sverige tar emot många flyktingar, särskilt från Irak och ger dem en fristad här och tillåter dem att utöva sin tro.

Inga kommentarer: