onsdag 8 april 2009

Korsvandring i Stockholms city på långfredagen

 å långfredagen anordnar S:ta Clara kyrka en korsvandring genom Stockholms city. En inbjudan har gått ut ekumeniskt. Man går förbi olika områden, såsom riksdagshuset, affärskvarteren, domstolsbyggnader etc och ber samtidigt för olika områden som associerar med de ställen vi går förbi. Vandringen anordnas årligen, och man önskar göra det till en återkommande tradition med bred ekumenisk uppslutning. Jag tänker själv vara med i år.  (bilden från 2007 års vandring).

Starten är i S:ta Clara kyrka kl 13.00, vandringen börjar 13.30 och avslutas med en gudstjänst på Sergels torg kl 15.00.

Samtidigt, kl 15.00 börjar långfredagsliturgin i Katolska Domkyrkan och jag går dit. Påskens gudstjänster i Katolska kyrkan är kyrkoårets höjdpunkt, då vi firar och minns det som är centrum i vår tro, Jesus Kristus övergång från döden till livet. Torsdagskvällens mässa med fottvagning, sedan tillbedjan i Domkyrkans krypta fram till midnatt. Långfredangen liturgi med de stora förbönerna och korshyllningen. Påsknattens mässa med tändningen av påskljuset, allhelgonalitanian och en jublande liturgi i uppståndelsens och glädjens tecken. Slutligen påsksöndagens högmässa då vi står inför uppståndelsens faktum. Den nya livet tar sin början. Sedan är hela påsktiden fram till Pingst och den helige Andes ankomst en enda jublande glädjefest liturgiskt sett. Läs påvens reflektioner över påskliturgin.


Inga kommentarer: