tisdag 28 april 2009

Lidandet det kraftigaste argumentet för Gud

 För en tid sedan gjorde ateister reklam för att inte tro på Gud på Londons bussar. "Det finns förmodligen ingen Gud. Sluta oroa dig och njut av livet." var det budskap som alla Londonbor,  föräldrar med sjuka barn, ensamma, arbetslösa, torterade flyktingar, offer för krig och stora orättvisor, fick sig till livs. Hur reagerar de på buskapet, frågar sig dominikanpatern och katolske prästen Anders Piltz i en krönika i Dagen. Anders är alltid lika träffsäker och tankeväckande i sina återkommande krönikor om tro och liv.

Budskapets underförstådda mening är att det blir  större lycka i världen utan tron på Gud. Detta är för det första inte sant, skriver Anders Piltz:

"Det är allas erfarenhet att njutning och smärta följer på varandra som havets vågor. Den ena vågen spolar upp den skeppsbrutna, baksuget drar henne tillbaka igen... Droger, sexmissbruk, till och med mord kan upplevas lustfyllt för ögonblicket men leder till upplösning av personligheten. Med sitt lidande och sin uppståndelse har Kristus fastställt förhållandet mellan njutning och smärta: "För att vinna den glädje som väntade honom, uthärdade han korset utan att bry sig om skammen" (Heb 2:12). Med sitt lidande gav han ny mening åt lidandet. Det blev en väg till uppståndelsen. Inte längre njutning som slutar i smärta. I stället lidande som leder till liv och glädje."

Anders reflekterar över det intressanta ordet "förmodligen" som finns med i annonsen:

"Man kan inte helt utesluta att Gud finns. Då kan man säga som Blaise Pascal på 1600-talet: käre icke-troende, om Gud inte finns har jag som troende inte gått miste om något. Men om Gud finns har du som icke-troende gått miste om allt.
Man får vara tacksam mot annonsmakarna i London. De har stärkt de troendes sak. De har visat svagheten i resonemanget och väckt medvetande och samvete hos många. Alla, också ateister, måste lida här i världen. Om lidandet bärs i förening med Kristus, som har tagit det på sig, blir det en nåd, en kanal genom vilken den frälsande energin från korset leds in i världen. Det finns ett kraftigt argument för Gud: lidandet. Lidandet är en gåta för alla, också för de troende, i synnerhet när fullkomligt oskyldiga får lida. Men utan tro på Gud blir det oändligt mycket mer absurt. Då försvinner också det sista hoppet om rättvisa, om kompensation på något annat sätt i Guds hemlighetsfulla plan."


Posted 2009-4-28 9:17 by Bengt Malmgren | Add post to favorites | Add blog to favorites
Sorterad under:  [

Inga kommentarer: